Sök:

Sökresultat:

93 Uppsatser om Malmö Botaniska trädgćrd - Sida 1 av 7

En terapitrÀdgÄrd bortom Atlanten : en fallstudie om North Carolina Botaniska TerapitrÀdgÄrd

Vad finns det för grundstenar inom den amerikanska odlingsterapin och hur anvÀnds dessa i det odlingsterapeutiska programmet pÄ North Carolinas Botaniska TrÀdgÄrd? Jag ville fÄ reda pÄ svaren och bestÀmde mig för att Äka över Atlanten och göra en fallstudie om NC Botaniska TerapitrÀdgÄrd. VÀl framme upptÀckte jag genom litteraturen och mÀnniskorna insatta i Àmnet att det fanns ytterligare en designmetod som heter Universal Design inom den amerikanska odlingsterapin som jag inte kÀnde till sedan tidigare. Resultatet av litteraturen och mitt platsbesök visar att det finns ett antal grundstenar inom den amerikanska odlingsterapin och Universal Design som anvÀnds pÄ det odlingsterapeutiska programmet pÄ NC Botaniska TrÀdgÄrdar. Grundstenarna Àr följande: TillgÀnglighet, Tydlighet, Variation och Utveckling och dessa pÄverkar designen av NC Botaniska TrÀdgÄrdens nya terapitrÀdgÄrd. Denna resa har givit mig en inblick i vad den amerikanska odlingsterapin innebÀr och hur designen av NC Botaniska TrÀdgÄrds nya terapitrÀdgÄrd kan se ut..

Botaniska trÀdgÄrdar : en kÀlla till inspiration och kunskap för trÀd i urban miljö?

Att arbeta med levande material i urban miljö blir alltmer till en utmaning för den gröna sektorn. Ett antal faktorer bidrar till att vÄra stadstrÀd för en tynande tillvaro eller dör i förtid. För att behÄlla vÄra stÀder gröna behöver vi dels en större mÄngfald av trÀd men Àven uppslag pÄ nya och bÀttre anpassade arter. Syftet med detta arbete Àr att undersöka hur botaniska trÀdgÄrdar kan fungera som en kÀlla till kunskap och erfarenhet för att utveckla trÀdanvÀndningen i urbana miljöer. För att kunna svara pÄ frÄgan valde vi att undersöka tre botaniska trÀdgÄrdar i Sverige. Lunds botaniska, Göteborgs botaniska och Bergianska i Stockholm har ingÄtt i studien.

UtvÀrdering och skötselanalys av rhododendrondalen i Göteborgs botaniska trÀdgÄrd :

Den övre delen av rhododendrondalen i Göteborgs Botaniska TrÀdgÄrd Àr relativt nyanlagd, ombyggnaden startade i början av 1990-talet, med vÀxtmaterial frÄn insamlingsresor runt om i vÀrlden. Rhododendronen har hÀr fÄtt en underordnad plats pÄ grund av de starkvÀxande perennerna som nu helt dominerar platsen under sommarmÄnaderna. DÀremot Àr nedre delen av rhododendrondalen inte förÀndra alls. Resultatet har nu blivit att den övre och nedre delen av rhododendrondalen skiljer sig, genom att den övre delen Àr mer genomarbetad. Den nedre delen har inte alls ett lika utvecklat gÄngsystem som den över delen har och det finns inte den mÀngden av olika perenner.

YOKAI och SKRÄCKMANGA : fem serielĂ€sare diskuterar Uzumaki

I denna rapport har jag redogjort för hur jag gÄtt tillvÀga i skapandet av ett illustrerat handledningsmaterial som kan förklara för elever i Ärskurs 4-9 hur olikablomvÀxter och deras livscykel ser ut. Uppdraget har varit ett samarbete mellan mig och Uppsala botaniska trÀdgÄrd. Detta handledningsmaterial som skapats ska anvÀndas av lÀrare eller handledare under studiedagar pÄ Uppsala botaniska trÀdgÄrd i undervisning om blomvÀxter. Informationen i arbetsmaterialet innefattar hur blomvÀxters livscykel kan se ut, hur blommor kan sprida sina frön och hur blommor pollineras.För att komma fram till hur dessa kretslopp och företeelser kan illustreras för att visa den vÀsentliga informationen har jag anvÀnt mig av teorier inom informationsdesign. En omvÀrldsanalys och mÄlgruppsanalys har ocksÄ genomförts för att undersöka hur liknande material kan se ut, och vilka förutsÀttningar mÄlgruppen har för att ta till sig informationen..

Illustration av blomvÀxters livscykel i ett handledningsmaterial för Ärskurs 4-9

I denna rapport har jag redogjort för hur jag gÄtt tillvÀga i skapandet av ett illustrerat handledningsmaterial som kan förklara för elever i Ärskurs 4-9 hur olikablomvÀxter och deras livscykel ser ut. Uppdraget har varit ett samarbete mellan mig och Uppsala botaniska trÀdgÄrd. Detta handledningsmaterial som skapats ska anvÀndas av lÀrare eller handledare under studiedagar pÄ Uppsala botaniska trÀdgÄrd i undervisning om blomvÀxter. Informationen i arbetsmaterialet innefattar hur blomvÀxters livscykel kan se ut, hur blommor kan sprida sina frön och hur blommor pollineras.För att komma fram till hur dessa kretslopp och företeelser kan illustreras för att visa den vÀsentliga informationen har jag anvÀnt mig av teorier inom informationsdesign. En omvÀrldsanalys och mÄlgruppsanalys har ocksÄ genomförts för att undersöka hur liknande material kan se ut, och vilka förutsÀttningar mÄlgruppen har för att ta till sig informationen..

Utredning om möjligheten att simulera flöden i slurryrör

Projektet Àr gjort Ät Northland Resources AB som Àr ett gruvbolag med verksamhet i Kaunisvaara. Northland producerar ett höghaltigt jÀrnmalmskoncentrat.Syftet med projektet Àr att Northland vill utreda möjligheten att simulera flödet av slurry (vatten och malm) i slurryrör. Slurryrören Àr utsatta för stort slitage. Med en simulering vill Northland fÄ bÀttre förstÄelse kring slitaget vilket pÄ sikt leder till en mer driftsÀker anlÀggning. Northland vill Àven kunna anvÀnda sig av simulering vid nykonstruktion för att bÀttre kunna sÀkerstÀlla tÀnkt funktion.En nulÀgesanalys av problemet Àr framtagen och tillsammans med Algoryx, leverantör av mjukvara och tjÀnster för visuell och interaktiv fysikbaserad simulering, har caset studerats.Resultatet av utredningen visar att det i dagslÀget inte finns nÄgon fÀrdig modell som klarar av att simulera malm tillsammans med vatten i rör.

VÀxtgestaltning för alla Ärstider : ett gestaltningsförslag för Uppsala Botaniska trÀdgÄrd

VÀxtgestaltning Àr ett av landskapsarkitektens viktigaste verktyg. Det Àr ocksÄ en komplex process eftersom vÀxtmaterialet förÀndras beroende pÄ faktorer som stÄndort, vÀxtzon och Ärstid. I mitt arbete har jag undersökt vÀxtgestaltningsprocessen genom att ta fram ett förslag som fokuserar pÄ vÀxtgestaltning för hela Äret. Arbetet har skett genom inventering, analys och intervjuer som ledde fram till ett gestaltningsprogram och en konceptidé. Vid valet av vÀxter anvÀnde jag mig av Nick Robinsons metod ?funktion, karaktÀr, stÄndort?.

KvÀve och sprÀngÀmnesrester i LKABs malm-, grÄbergs- och produktflöden

Syftet med detta examensarbete har varit att med massbalanser som metod utvÀrdera, dels andelen ej detonerat sprÀngÀmne vid gruvbrytning. LKAB anvÀnder emulsionssprÀngÀmne Kimulux R, frÄn Kimit AB. Detta sprÀngÀmne innehÄller ca 24 % totalkvÀve i form av natrium- och ammoniumnitrat. KvÀve pÄ malm, grÄberg och i vatten inom gruvomrÄdet kommer i huvudsak frÄn icke detonerat sprÀngÀmne. Det Àr inte sprÀngÀmnet i sig som ligger till grund för detta, snarare Àr det en rad yttre faktorer.

The usage of parks : a study of three parks in Uppsala

In today?s world urbanisation is an on-going process, cities are growing and becoming denser, and places for recreation gain value. Therefore, urban parks are much appreciated by people living in cities. When the first public parks where planned, their main function was to increase health, hygiene, education and social life. In the middle of 19th century the meaning of public parks to people?s wellbeing gained attention and parks were planned to provide space for lively activities. This paper focuses on parks? activities.

Erfarenheter av grönsaksodling pÄ tak : en studie i samarbete med Augustenborgs Botaniska TaktrÀdgÄrd

Denna uppsats syftar till att presentera erfarenheter av grönsaksodling pÄ tak samt utreda klimatförhÄllanden och odlingsförutsÀttningar pÄ Augustenborgs Botaniska TaktrÀdgÄrd i Malmö. Uppsatsen avslutas med förslag pÄ förbÀttringar och ÄtgÀrder för grönsaksodlingen pÄ taket i Augustenborg. Arbetetet omfattar sÄledes en generell och en platsspecifik del. Uppsatsen har tillkommit genom litteraturstudier, intervjuer och studier pÄ plats i Augustenborgs taktrÀdgÄrd. Takodling av grönsaker anknyter till sÄvÀl gröna tak som stadsodling och dess popularitet ökar i vÀrlden. I Sverige förekommer gröna Sedum-tak alltmer och stadsodling har förankrats i vÄra storstÀder. Tak Àr outnyttjade platser med god potential för odling.

Effekter av en mer effektiv skuthantering: En undersökning av skuthantering - DMAB

Arbetet med denna studie gick ut pÄ att inventera vilka metoder som anvÀnts i Dannemora gruva av Dannemora Mineral AB (DMAB) gÀllande skuthanteringen under jord och ovan jord samt belysa och ge förslag pÄ hur skuthanteringen skulle kunna effektiviseras och eventuellt generera en ökad mÀngd fÀrdiga produkter och tillika högre intÀkter för företaget.Med en mer effektiv skuthantering med fokus pÄ separering av grÄberg och malm, bÄde under och ovan jord, hade DMAB erhÄllit mer fÀrdiga produkter och dÀrmed högre intÀkter. Uppsatsens resultat motiverar att en förstudie inleds i företaget. Tillkomsten av nya arbetsmoment innebÀr naturligtvis en kostnad men den torde vara liten och högst försvarlig i sammanhanget men mÄste utredas i den rekommenderade förstudien. Det handlar ocksÄ om andra besparingsaspekter som exempelvis minskade transport- och hanteringskostnader och i förlÀngningen Àven miljöbesparing, vilka dock ej Àr medtagna i den hÀr studien..

En annan vÀrld : tre gestaltningsförslag till Millennieskogens meditationsrum i Malmö Botaniska trÀdgÄrd

Detta examensarbete handlar om att presentera ett förslag till en gestaltning av tre gröna meditationsrum som Àr belÀgna i den framvÀxande Millennieskogen i Malmö Botaniska trÀdgÄrd i LindÀngelund, Sverige. Malmö Botaniska trÀdgÄrd Àr tÀnkt att bli en attraktion för Malmö och dess befolkning och skall ligga i södra Malmö. Ledorden bakom denna nya anlÀggning Àr pedagogik, rekreation, botanik samt upplevelse. Millennieskogen Àr en del av Malmö Botaniska trÀdgÄrd som har pÄbörjats under hösten 2012, dÀr huvudsyftet ska vara rekreation och kontemplation, samt att visa pÄ nÄgra av det norra halvklotets urÄldriga barrtrÀd. Meditationsrummen i denna skog skall vara avskilda, innehÄllsrika och karaktÀrsstarka (Gatukontoret, 2009). Jag har tagit fasta pÄ att det skall vara rofyllda rum, som skÀnker besökaren en kÀnsla av att komma till en annan vÀrld, en annan vÀrldsdel. Dessa hÀckomgÀrdade ovala rum som lockar till nyfikenhet skall fungera som avskilda smÄ sfÀrer i stadens puls och liv.

Serveringsvagn pÄ flygplan

Vårt projektarbete bestod av att ta fram en lättarbetad och automatiserad kabinvagn. Vi har samarbetat med Braathens Malmö Aviation. Problemet med dagens kabinvagnar Ă€r att kabinpersonalen riskerar att få arbetsskador som kostar flygbolagen en del pengar. DĂ€rför har vi dĂ„ tänkt att underlätta för personalen, genom att automatisera kabinvagnarna. Kabinvagnen kommer att ha sektioner som delas upp i rörliga och fasta delar.

Motorisk utomhuslek i Botaniska tra?dga?rden

Uppsatsen undersöker behandlingsmöjligheter inom vuxenpsykiatrin för personer med sexuella avvikelser utifrÄn att denna grupp antas vara i hög grad stigmatiserade och dÀrför drabbas av strukturell diskriminering. Detta skulle i sÄ fall innebÀra att denna patientgrupp inte prioriteras vid fördelningen av resurser inom hÀlso- och sjukvÄrden.Undersökningen har genomförts i form av en kartlÀggning av vuxenpsykiatriska verksamheter, dÀr 58 verksamhetschefer tillhandahÄllit information gÀllande resurser att behandla patienter med sexuella avvikelser. Undersökningsdesignen syftade till att tÀcka in samtliga vuxenpsykiatriska mottagningar i Sverige.Resultatet visar att ungefÀr hÀlften av verksamheterna har erfarenhet och/eller kompetens av att behandla patientgruppen. Det stora flertalet verksamheter (72 procent) saknar personal med kompetens inom klinisk sexologi. Endast Ätta verksamheter bedömdes erbjuda behandling av hög kvalitet utifrÄn att de bÄde hade erfarenhet och sjÀlvskattad kompetens samt personal med kompetens klinisk sexologi.

JÀrnvÀgen till LuleÄ

Denna undersökning syftar till att klarlÀgga den beslutsfattandeprocess som lÄg bakom byggandet av jÀrnvÀgen till LuleÄ i slutet av 1800-talet. Hela problematiken började mer Àn 250 Är tidigare nÀr malmtillgÄngarna i Norrbotten blev kÀnda och de första försöken att exploatera dessa kom till stÄnd. Ganska snart insÄg man att transporten av malm till hamnstÀder som PiteÄ och LuleÄ var besvÀrlig samt ineffektiv dÄ dessa mestadels företogs med hjÀlp av ackjor och slÀdar. I och med att jÀrnvÀgar började byggas frÄn 1825 och framÄt sÄ kunde en lösning pÄ problemet skönjas och en mÀngd undersökningar gjordes för att övertyga de styrande i Stockholm om detta alternativ. Intresset frÄn centralmaktens sida var dock till en början svalt, framför allt pÄ grund av den rÄdande oviljan frÄn mellansvenska bruksÀgare att uppmuntra till en ökad produktion av malm i Nordsverige.

1 NĂ€sta sida ->